همراه با همه گیری COVID-19 حوزه معماری نیز با چالش های مختلف و غیرقابل پیش بینی روبرو شد. ممکن است این زمان طولانی نباشد، اما برای پیش بینی موقعیتهای ناشناخته زمان مناسبی است. میتوان از این فرصت برای آماده سازی محیط زندگی و محیط کار دربرابر کرونا سود برد. قطعا ارتباط بین ویروس کرونا و معماری بر آینده معماری تاثیر میگذارد و معماری پسا کرونا را بوجود خواهد آورد.
تا حالا به فضاهایی که تمایل دارید آنجا زندگی یا کار کنید، فکر کردید؟
در سال 1933 معمار فنلاندی هوگو آلوار هنریک آلتو و همسرش طراحی و ساخت بیمارستان Paimio را به اتمام رساندند. این بیمارستان مخصوص درمان بیماران مبتلا به سل بود و تمام مشخصههایی که اکنون به عنوان معماری مدرن میشناسیم دارا بود. اما هدف اصلی این ساختمان، عملکرد آن به عنوان یک ابزار پزشکی بود.
برای مثال منابع نور خارجی، خارج از میدان دید و منبع گرمایشی به سمت پای بیماران تعبیه شد. زیرا یکی از علائم این بیماری تب و پاهای سرد است. نور آفتاب روی تخت بیماران بخشی از درمان بود چون نور آفتاب در از بین بردن باکتری سل موثر است. در واقع معماری این بیمارستان بخشی از درمان بود. سرانجام پرینستون در کتاب تاریخ تجدیدنظر خود با عنوان «معماری اشعه ایکس» نوشت “سل به مدرن شدن معماری کمک کرد.”
ارتباط همه گیری ویروس کرونا و معماری
به جایی رسیدیم که ترس از آلوده شدن ما را کنترل می کند که در چه فضاهایی قرار بگیریم. این نشان از ارتباط نزدیک همهگیری ویروس کرونا و معماری است. همانطور که سل مدرنیسم را شکل داد تجربه جمعی ما از قرنطینه، بر آینده نزدیک معماری نیز تاثیر می گذارد.
در طول این دوران خانه مکانی امن و فضاهای عمومی، وسایل حمل و نقل جمعی مکانی خطرناک به حساب می آیند. تجربه دردناک، مرگ و میر ناشی از ویروس کوید 19 تاثیر عمیقی بر معماری داخلی و خارجی گذاشت. بحران کرونا در طول زمان معماری پسا کرونا را بوجود خواهد آورد.

تغییر معماری داخلی خانه در دنیای پسا کرونا
چطور ویروس کرونا معماری فضای خانه را تغییر میدهد.
به دلیل شیوع ویروس کرونا و بیماری کوید 19 ما مجبور شدیم ماهها در خانه قرنطینه شویم. قرنطینه باعث می شود کارکنان شرکت ها و ادارات که حضورشان غیر ضروری است بیشتر در خانه بمانند. با این کار توانستند محیط خانه را بیشتر درک کنند. اینجاست که تمام احتیاجات یک خانه نمایان می شود و معماری نمود پیدا می کند. مثل کمبود نور در روز، تعداد اتاق ها، تعداد سرویس بهداشتی و حتی فضای سبز.
فضا همان چیزیست که معماران باید به آن فکر کنند. یکی از مضرات قرنطینه این است که باعث می شود از وسایل خانه خسته شوید چون دائم به جزییات آنها فکر می کنید. با این اوضاع به مرور از آنها متنفر می شوید. فکر می کنید اگر وسایل کمتری داشته باشید حس آزادتری دارید.
دورکاری و تحصیل در منزل در دوران کرونا
وقتی کودکان در یک خانه بطور همزمان جلسات مدرسه و چت ویدیویی را انجام میدهند عایق صوتی و تقسیمات آگوستیک اهمیت بیشتری می یابد. زیرا تمام طول روز، افراد خانواده کنار هم هستند. کمبود حریم خصوصی و آرام در برخی خانه ها هنگام صحبت کردن با تلفن، استراحت، مطالعه و… محدودیتهای طراحی میباشند. تمام این محدودیت ها باعث شد تا معماران در مورد طراحی فضا برای مشتریان خود تجدید نظر کنند.
تاثیر قرنطینه بر طراحی فضای داخلی خانه
این بیماری پایان دنیا نیست، اما مردم هنگام ارزیابی طراحی خانه خود آن را درنظر خواهند گرفت. با دیدن هر فضایی به سرعت تصور میکنیم که ماه ها در آنجا گرفتار شدن به چه صورت خواهد بود. در طراحی فضای داخلی خانه سعی شد آشپزخانه، اتاق ناهارخوری و نشیمن دور از هم باشند. تلاش معماران بر این است که اتاق خوابها با یکدیگر فاصله داشته باشند. یک سینک در کنار درب ورودی برای شستن دستها تعبیه شود.
هانس میر (Hannes Meyer) معمار باهاوس در مقاله خود با عنوان «دنیای جدید» نوشت: “هر عصر شکل خاص خود را می طلبد.” و نه حداقل وجود (existence minimum) و نه حداکثر وجود (existence maximum) کاملا کارساز نیست.

تغییر معماری فضای ادارات و شرکت ها در زمان کرونا
چطور ویروس کرونا معماری فضای کار را تغییر میدهد.
کوید 19 (covid-19) خواستار طراحی معماری پیشگیرانه است. ماسک ها و دستکش ها مانند پوست بدن از ما محافظت میکنند. در فروشگاه و رستوران فاصله اجتماعی را رعایت میکنیم. یک رستوران هلندی غرفه های شیشه ای شبیه گلخانه ساخته تا مشتریانش با آسودگی خاطر غذا بخورند. کافهای آلمانی بوسیله رشته نخهایی فاصله گذاری اجتماعی را نشان می دهد تا مشتریان زیاد بهم نزدیک نشوند. اینها همه نشان از یک دستورالعمل است که نباید زیاد بهم نزدیک شوید.
ارتباط ویروس کرونا و معماری داخلی فضای کار
در فضای ادارات و شرکتها نیز تغییرات اساسی در برابر حفاظت از ویروس کرونا به چشم میخورد. صندلیهای اتاق کنفرانس کمتر شد. هنگام خارج شدن از آن باید در جهت عقربه های ساعت خارج شوند تا به یکدیگر برخورد نکنند. بسیاری از کارکنان ادارات و شرکت ها بصورت دورکار از خانه کارها را پیگیری میکنند. تعداد افراد معدودی که در شرکتها هستند با فاصله هر کدام در یک اتاق مجزا مشغول به کار هستند. زدن برچسب بر روی کفپوشها و کشیدن دیوارهای شیشهای مقررات سختگیرانهای برای ایجاد فاصله هستند.

تغییر معماری فضای شهری و پارک ها در زمان شیوع کوید 19
جمع بندی
همراه با همه گیری بیماری کرونا COVID-19 حوزه معماری نیز با چالش های مختلف روبرو شد. ممکن است این زمان طولانی نباشد، اما برای پیش بینی موقعیتها احتمالی در آینده مناسب است. می توانیم این تهدید را به یک فرصت تبدیل کنیم.
تغییرات اساسی در طراحی فضای داخلی در اثر همهگیری ویروس covid-19:
♦ با این رویکرد، توجه به فضای داخلی خانه و دکوراسیون آن بیشتر از قبل خواهد شد.
♦ تغییر شکل چیدمان خانه ها با رعایت فاصله از یکدیگر کاربرد بیشتری پیدا خواهد کرد.
♦ متریالی که از شیوع بیماری به داخل منزل جلوگیری می کند استفاده بیشتری خواهد داشت.
♦ جهت ایجاد فاصله اجتماعی در طراحی فضاهای سبز عمومی، پیادهروها، ایستگاههای مترو و … تغییر اساسی ایجاد خواهد شد.
♦ فضای دفترکار و نحوه ارتباط کارمندان را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
ثبت ديدگاه